Israël en Palestina

De voorbije jaren werkten we voor Jayyus, een dorpje in het noorden van de Westelijke Jordaanoever dat door een hek/muur gescheiden wordt van een groot deel van hun landbouwgrond. Sinds 2003 werd twee derde van hun akkers en de voornaamste waterbronnen zo ingepalmd door Israël.

Om bij hun eigen land aan de andere kant van de muur / het hek te geraken,  moeten de inwoners van Jayyus pasjes aanvragen bij het Israëlische leger, wat meestal een administratieve nachtmerrie is. Van de 4.000 bewoners zijn  er maar 10%  die een pas krijgen en de vergunningen worden niet altijd hernieuwd.

Op de Westelijke Bank bevindt zich bijna 700 km muur of hek, waardoor grote delen vruchtbare grond van Palestijnse dorpen zich nu bevinden in de beperkt toegankelijke zone tussen de muur en Israël. (Lees verder onder de foto’s)

Amnesty International vreest dat deze praktijk deel uitmaakt van Israëls strategie om zoveel mogelijk Palestijns land in beslag te nemen en te isoleren van de rest van de Westelijke Jordaanoever. Het land waartoe de Palestijnse boeren geen toegang meer krijgen, zal dienen om de illegale nederzettingen uit te breiden en dit is in strijd met het internationaal recht.

Ook bij Jayyus is reeds enkele jaren een nederzetting gebouwd en die wordt nog jaarlijks met nieuwe woningen uitgebreid. Inwoners van Jayyus die demonstreren tegen deze onrechtvaardigheid worden soms gearresteerd en in administratieve hechtenis van hun vrijheid beroofd.

De laatste drie jaren beschikken  we niet meer over de nodige updates waardoor we voor onze schrijfacties ons beperken tot algemene acties tegen mensenrechtenschendingen in het gebied. Voor meer informatie over de mensenrechten in Israël en Palestina, klik hier.