Midden Oosten en Noord Afrika

MENA staat voor Middle-East & North Africa.  Bij Midden-Oosten horen o.a. Iran, Irak, Saoedi Arabië, Syrië, Egypte, Turkije; bij Noord-Afrika o.a Marokko en Tunesië. Onze lokale groep volgt van zeer nabij de situatie en ontwikkelingen in de landen van deze regio op.

  • Maandelijks schrijven we brieven voor gewetensgevangenen en andere personen die onze steun nodig hebben. Hun situatie wordt van zeer nabij opgevolgd en nieuws wordt tijdens de maandelijkse vergadering besproken. We richten ons tot regeringsleiders en personen die invloed kunnen uitoefenen op het lot van die personen of op mensenrechtenschendingen.
  • Online- acties voor personen en groepen worden eveneens tijdens onze maandelijkse vergadering overlopen.

Acties

  • We voeren reeds geruime tijd actie voor Dr. Ahmadreza Djalali. De Iraanse wetenschapper en gastprofessor aan de VUB werd in Iran beschuldigd van spionage en is ter dood veroordeeld. Hij zit al meer dan 3 jaar vast zonder eerlijk proces, terwijl zijn gezondheid onverminderd achteruit gaat. Meer info: klik hier.
  • Eveneens volgen we de situatie van Nasrin Sotoudeh van zeer nabij op. Ze werd in Iran veroordeeld tot een gevangenisstraf van 38 jaar en 148 zweepslagen . De advocate verdedigde vrouwen die protesteren tegen de verplichting een hoofddoek te dragen. Meer info: klik hier.

Goed nieuws

De Egyptische fotograaf Shawkan werd in april 2019 vrijgelaten. Hij werd opgepakt na het vastleggen van het brute politieoptreden tijdens een demonstratie. Tijdens het filmfestival Moov 2017 verzamelden we heel wat handtekeningen voor zijn vrijlating. Na zijn vrijlating is hij wel nog verplicht om 5 jaar lang van 18.00 uur tot 06.00 uur op het politiebureau te verblijven. Meer info: klik hier.

Wapenleveringen

Amnesty International voert al 4 jaar campagne om de wapenlevering vanuit België en andere westerse staten aan Saudi-Arabië en de VAE (Verenigde Arabische Emiraten) te stoppen. Die wapens, ook de Belgische, worden gebruikt door milities in Jemen. Meer info: klik hier.